Frans Busschots

Medard, de clochard


Personen: 4 dames en 3 heren.

Bedrijven: 5 

Medard maakt tijdens zijn laatste jaar aan de unief, kennis met Kathleen, maar de familie van Kathleen, hooggeplaatste militairen en politici, wil van die relatie niet weten. Wanneer later Kathleen in verwachting geraakt, vindt de familie dat een abortus nodig is. Medard en Kathleen  vluchten naar Parijs waar zij bij de clochards terechtkomen. Het is trouwens daar dat het kindje van Kathleen tussen de kartonnen dozen geboren wordt.

De familie van Kathleen is haar op het spoor en een detective praat op een avond met haar. De volgende morgen wordt Kathleen uit de Seine opgevist: zelfmoord. Het pasgeboren kindje wordt door de sociale dienst meegenomen.

Wanneer Medard later verneemt dat zijn ouders ziek zijn, verlaat hij Parijs en keert terug naar zijn ouderlijke woning. Zo blijft hij daar een tijdje wonen, ook na de dood van zijn ouders. Samen met Tist, die hij in Parijs leerde kennen, keert Medard regelmatig voor een lange periode terug naar de bruggen over de Seine, naar de plaats waar Kathleen overleed.

Maar de periodes dat Medard in zijn ouderlijk huis woonde zijn berucht geworden. De kleine dorpsgemeenschap en vooral Lieve, de zuster van Medard, die directrice van de dorpsschool is, vindt de aanwezigheid van Medard een schande voor de goegemeente.

Vermits de ouderlijke woning en de aanliggende gronden nog niet verdeeld zijn onder de erfgenamen, vinden de zusters van Medard dat dit nu maar eens moet gebeuren. Zo kan de zoon van Lieve, in de woning komen wonen en is Medard aangewezen op een andere woonplaats. Misschien besluit hij wel om definitief in Parijs te blijven.

Alles wijst erop dat Medard zal moeten verhuizen, maar dan komt Julia op de proppen. Zij is de zuster van Tist en weet van aanpakken. Het huis wordt tenslotte toch verkocht, maar aan wie? Tist is ook te weten gekomen wat er van het kindje van Kathleen en Medard geworden is. Leeft het kindje, ondertussen een volwassen persoon geworden, nog? Ook Julia gaat een duurzame relatie aan, maar met wie?

Tot daar het leven van Medard. Een tragikomedie met veel zonnige momenten.

 

Omhoog