Frans Busschots

Tilleke en haar Kempenland


Genre: Eenakter

Spelers: 2 dames en 3 heren of 1 dame en 4 heren

Aan een van de vele bochten van de Schelde op de Linkeroever in Antwerpen ligt een groot stuk grond, een vroeger overstromingsgebied, dat van niemand belangstelling kreeg. Alleen de familie Van den Brande woonde er al jaren in enkele huisjes, de laatste jaren woonde Mathilde er alleen.

Om daar te wonen en te leven had ze niet veel nodig. En jagers en wandelaars brachten het een en ander mee, in ruil genoten zij van een lekkere tas koffie en een schnapsje.

Een Kempense kunstschilder komt eerder toevallig in deze originele streek terecht en ziet er grote gelijkenissen in met de Kempen. Hij maakt er enkele schilderijen en hangt er een bord met de naam Kempenland op.

Een deurwaarder komt Mathilde zeggen dat ze moet verhuizen. Het OCMW zal wel voor haar zorgen.

De morgen waarop met het huisje wilt platleggen omdat men het hele terrein wilt bouwrijp maken voor de komst van een chemisch bedrijf, vindt men Tilleke, zoals men haar noemt, dood op haar bed. Dit zal de bouw van het grote PPM-bedrijf niet vertragen.

Vijfendertig jaren later wordt het terrein terug in oorspronkelijke staat hersteld.  PPM is naar Bulgarije verhuisd omdat het daar goedkoper kan produceren.

Al na enkele maanden groeien er terug zilverberken, allerlei struiken en heide.

De Kempische schilder, ondertussen een oude man geworden,  komt terug kijken naar de plaats waar Tilleke woonde.

Alles zal terug worden als vroeger. Alleen Tilleke is er niet meer. Misschien had ze ook niet zolang geleefd. Ze had echter nog vele gelukkige jaren kunnen beleven in haar Kempenland.

 

Omhoog